MENÜ

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

DUYURULAR

VERGİYE UYUMLU MÜKELLEF İSENİZ BU YAZIYI OKUMADAN BİRLEŞME İŞLEMİ YAPMAYIN

Sirküler

VERGİYE UYUMLU MÜKELLEF İSENİZ BU YAZIYI OKUMADAN BİRLEŞME İŞLEMİ YAPMAYIN

 

Gelir İdaresinin yaklaşımı mevcut bir kurumun başka bir kurumu devralması suretiyle gerçekleşen birleşmelerde devralan kurumun Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 121 inci maddesinde yer alan indirim hükmünden faydalanılabilmesi için devralan ve devrolunan kurumların her ikisinin de maddede yer alan şartları birlikte sağlaması gerektiği yönündedir.

 

Konuya ilişkin olarak İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 08.04.2019 tarih ve 279447 sayılı mukteza ’da ise “Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 121 inci maddesinde yer alan "İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş olması" şartı, … 2017 tarihinde gerçekleşen birleşme neticesinde şirketinizce devir alınan ve …2016 tarihinde kurulmuş olan … A.Ş. açısından sağlanamadığından şirketinizin 2017 hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinde söz konusu vergi indiriminden faydalanmasının mümkün bulunmadığı” yönündedir.

 

Antalya 1. Vergi Mahkemesi tarafından verilen yeni bir kararın olaya farklı bir ışık tuttuğunu söyleyebiliriz. 26.04.2019 tarih ve 2018/1279 Esas 2019/448 Karar Numaralı Kararında “ 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 20/1 fıkrasının (b) bendine, birleşilen kurum, münfesih kurumun tahakkuk etmiş ve edecek vergi borçlarını ödeyeceğini ve diğer ödevlerini yerine getireceğini, münfesih kurumun birleşme sebebiyle verilecek olan kurumlar vergisi beyannamesinin ekinde vereceği bir taahhütname ile taahhüt edeceği, kurumlar vergisi mükellefi olan sermaye şirketlerinin birleşmesi halinde birleşilen devrolunan şirketin devir tarihinden önceki vergilendirme dönemleri için yapılacak vergilendirmelerinin muhatabının birleşilen /devralan şirket olduğu, ister tahakkuk etmiş olsun isterse daha sonraki tarihlerde doğacak olsun birleşen/devrolunan şirketin bütün vergi borçlarından birleşilen/devrolunan şirketin devir tarihinden önceki tahakkuk etmiş ve edecek vergi borçlarına özgülenmiş olduğu, Olayda davacı şirket tarafından devralınan …. A.Ş.’nin vergilerini geç ödediği konusunda bir olumsuz tespit bulunmadığı, diğer bir ifade ile davacı şirkete sorumluluğuna özgülenen bir kamu alacağının olmadığı anlaşıldığından, yine yasa hükmünde belirtilen vergi indirimi şartlarının gerçekleşip gerçekleşmediği olgusunun da davacı şirket nezdinde araştırılmak suretiyle ortaya konulması gerektiği, ayrıca gerek yasa hükmünde gerekse vergi indirimi uygulamasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği 301 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde şirketlerin birleşmesi halinde vergi indirimi şartlarının incelenmesinin devrolunan şirketleri de kapsayacağı yönünde bir hükme yer verilmediğinden, davanın kabulüne karar vermiştir. Anılan Karar Konya Bölge İstinaf Mahkemesince de onaylanmıştır.

 

Gerçekten mahkeme kararı yerinde olup, Türk Mahkemelerine güveni artıran bir karar niteliğindedir. Mahkeme kararının yukarıda izah ettiğimiz gerekçesi ders niteliğindedir.

 

Saygılarımızla

 

                                                         Soner ÜLGEN

                                                        Yeminli Mali Müşavir

                                                       CPA