Sirküler
İLAVE YÜZDE 50 AR-GE İNDİRİMİ FIRSATINI KAÇIRMAYIN VE BU YAZIYI OKUMADAN HESAPLAMA YAPMAYIN
Öncelikle mükellefler ar-ge indiriminden nasıl yararlanılıyor onu açıklayalım. 5746 sayılı Kanununun 3. Maddesinde Ar-Ge ve tasarım indirimi: Teknoloji merkezi işletmelerinde, Ar-Ge merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan veya teknoloji geliştirme projesi anlaşmaları kapsamında uluslararası kurumlardan ya da kamu kurum ve kuruluşlarından Ar-Ge projelerini desteklemek amacıyla fon veya kredi kullanan vakıflar tarafından veya uluslararası fonlarca desteklenen Ar-Ge ve yenilik projelerinde, rekabet öncesi işbirliği projelerinde ve teknogirişim sermaye desteklerinden yararlananlarca gerçekleştirilen Ar-Ge ve yenilik harcamalarının tamamı ile bu Kanun kapsamında sayılan kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenen tasarım projelerinde ve tasarım merkezlerinde gerçekleştirilen münhasıran tasarım harcamalarının tamamı (…), 13.6.2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesine göre kurum kazancının ve 31.12.1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesi uyarınca ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılıyor.
Öte yandan, Bakanlar Kurulunca belirlenen kriterleri haiz Ar-Ge merkezlerinde ayrıca o yıl yapılan Ar-Ge ve yenilik harcamalarının bir önceki yıla göre artışının yüzde ellisine kadarı; Bakanlar Kurulunca belirlenen kriterleri haiz tasarım merkezlerinde ayrıca o yıl yapılan tasarım harcamalarının bir önceki yıla göre artışının yüzde ellisine kadarı yukarıdaki esaslar dâhilinde indirim konusu yapılabiliyor.
Ayrıca bu harcamalar, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre aktifleştirilmek suretiyle amortisman yoluyla itfa ediliyor, bir iktisadi kıymet oluşmaması halinde ise doğrudan gider yazılıyor. Kazancın yetersiz olması nedeniyle ilgili hesap döneminde indirim konusu yapılamayan tutarlar ise, sonraki hesap dönemlerine devredilmekte, devredilen tutarlar, takip eden yıllarda 213 sayılı Kanuna göre her yıl belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınmaktadır.
01.8.2016 tarih 2016/9092 sayılı kararın eki karara göre;
(1) 28/2/2008 tarihli ve 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında kurulan ve aşağıda belirtilen göstergelerden herhangi birinde bir önceki yıla göre en az yüzde yirmi artış sağlayan Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde, o yıl yapılan Ar-Ge ve yenilik veya tasarım harcamalarının bir önceki yıla göre artış tutarının yüzde ellisi, 31/12/2023 tarihine kadar, 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesine göre kurum kazancının ve 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesi uyarınca ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılır.
a) Ar-Ge veya tasarım harcamasının toplam ciro içindeki payı.
b) Tescil edilen ulusal veya uluslararası patent sayısı.
c) Uluslararası destekli proje sayısı.
ç) Lisansüstü dereceli araştırmacı sayısının toplam Ar-Ge personeli sayısına oranı.
d) Toplam araştırmacı sayısının toplam Ar-Ge personeli sayısına oranı.
e) Ar-Ge sonucu ortaya çıkan yeni ürünlerden elde edilen cironun toplam ciroya oranı.
Yukarıdaki şartlardan birine haiz olan mükellefler ar-ge indirimini hesaplarken ilave ar-ge indirimden yararlanabileceklerdir.
O yıl yapılan Ar-Ge ve yenilik veya tasarım harcamalarının bir önceki yıla göre artış tutarının yüzde ellisinin hesabı konusunda farklı görüşler sözkonusu idi. Burada görüşlerin ayrıntısına girmeyeceğim. Sadece konuya ilişkin olarak Ankara 1. Vergi Mahkemesi’nin 2019/251 Esas ve 2019/928 numaralı Kararı var ondan bahsedeceğim. Söz konusu kararda “01.8.2016 tarih 2016/9092 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında « özel bir dönem» gösterilmediği, bu nedenle yapılacak harcamalarda « hesap döneminin» dikkate alınması gerektiği ifade ederek mükellefin ihtirazi kaydını kabul etmiştir.»
Piyasa çok tartışılan bir konuya yargı açıklık getirmiştir. Buna göre ilave ar-ge indirimi hesaplanırken bir önceki yıl yapılan ar-ge harcama tutarı ile indiriminin hesaplanacağı yılda yapılan ar-ge harcama tutarının farkı alınacak ve aradaki farkın yüzde ellisi ilave ar-ge indirimi olarak dikkate alınacaktır. Hiçbir şekilde kıstı uygulanması söz konusu olmayacaktır.
Saygılarımızla
Soner ÜLGEN
Yeminli Mali Müşavir
CPA